Two Rocks in a Box House

Morro Bay, CA


PROJECT STATS

Client: Cameron Financial Development
Cost: $505,000
Size: New 2,020 sq. ft. residence on a 5,000 sq. ft. site
Year Complete: 2007

DESIGN & ENGINEERING TEAM

Ravatt Albrecht & Associates

STAKEHOLDERS

  • Cameron Financial Real Estate

REQUIRED REGULATIONS AND STANDARDS

  • Morro Bay Building and Planning Departments

PROJECT OBJECTIVE

Create a cost-effective, sustainable residence that maximizes outdoor living on an ocean-view lot.

PROJECT DESCRIPTION

Ravatt Albrecht & Associates designed this new ** sq. ft. residence on a ** sq. ft. site in a manner that would maximize outdoor living on a small, constrained site.

Work included creative design that maximized space within the site’s setbacks. The result is a home infused with materials that match function in the most cost-effective, sustainable manner possible. The exterior walls make up the “box” and are constructed with concrete walls and plaster following the rectangular shape of the site. The curved elements of the living space and food preparation areas are the “rocks” within the “box” and are wood-clad with sustainable IPE.

Green building strategies included the use of countertops made from recycled paper, bamboo cabinets and doors, and drought tolerant native landscaping.

RAVATT ALBRECHT & ASSOCIATES SERVICES

Architectural design through construction administration.